De schoen zetten met Sinterklaas

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Het is eindelijk zover, Sinterklaas komt vandaag aan in Nederland. De verschillende boeken van de speelgoedwinkels liggen alweer een tijdje op de tafel en de supermarkten zijn weer volop gevuld met het vele snoepgoed. Mijn zoontjes hebben inmiddels al een hele poster met knipsels gemaakt (de verlanglijstjes) en ook de schoen zetten hoort er dit jaar helemaal bij. Het leukste van alles is dat onze oudste zoon inmiddels 3 jaar oud is en dit dan ook veel bewuster gaat meemaken.

Creatief zijn als ouders

Het leukste is natuurlijk om als ouders het hele huis op zijn kop te zetten en er een mooi verhaaltje bij te verzinnen. Een Piet die rommel achter laat doet het voor ouders én kinderen erg goed. Zet de meubels scheef neer, maak wat rommel op de grond en knoei wat water in huis alsof het paard binnen gedronken heeft. Heuse moddervoeten in huis en een paard dat alvast knaagt aan de wortel doet erg veel met kinderen. Het mooiste hiervan is dat je kindje zijn eigen fantasie gaat gebruiken over wat er precies gebeurd is.

Hoe vaak de schoen zetten?

De jaren vliegen voorbij, vandaag komt de Sint in ons land en over een 2 tot 3 weken staat waarschijnlijk de kerstboom alweer in de kamer. Het lastige is natuurlijk dat deze twee feestdagen zo snel op elkaar volgen dat we ook op moeten letten met de hoeveelheid cadeautjes en op welk moment we deze gaan geven. We kunnen er natuurlijk voor kiezen dat onze zoontjes elke dag de schoen mogen zetten, maar is dit nou echt nodig? Hoe doen andere ouders dat?

Naast de frequentie van de schoen zetten zijn wij ook erg benieuwd wat voor cadeautjes de ouders in de schoen stoppen en hoeveel geld eraan besteed wordt. Ben jij ook benieuwd naar de antwoorden op deze vragen? Lees dan snel verder.

Sinterklaas snoepgoed

De frequentie

We merken dat vele ouders hier toch verschillend mee omgaan. De ene ouder laat zijn kinderen hun gang gaan, de andere maakt hier een speciale kalender voor of beperkt tot bijvoorbeeld één of tweemaal 2 keer per week. Uit een onderzoek die wij zelf hebben gedaan onder onze lezers blijkt dat ongeveer 40% aangeeft dat zijn/haar kinderen de schoen eenmaal per week mogen zetten en nog eens ruim 25% laat deze tweemaal per week zetten.

Dat betekent dat een ruime meerderheid van alle ouders de schoen één tot tweemaal per week laat zetten.

Waarom maximaal 1 tot 2 keer de schoen zetten?

Zoals je ziet hebben vele ouders een verschillende filosofie bij het schoen zetten. De ene wil het kind niet teveel verwennen en vind ook dat het geen gewoonte moet worden en besluit daarom dat het maar 1 of 2 keer per week mag. De andere ouder laat zijn/haar kindje hun gang gaan maar besluiten dan om er niet dagelijks ook echt iets in te stoppen. Daarnaast zien we ook dat de cadeautjes die in de schoen worden gestopt nogal eens uiteen lopen.

Wat voor schoencadeautjes moet ik geven?

De schoen zetten is natuurlijk iets dat typisch bij Sinterklaas hoort. Sommige ouders stoppen er vaak enkel wat snoepgoed in maar ook cadeautjes worden steeds vaker in de schoen gestopt. Het gaat hierbij meestal wel over kleine cadeautjes zoals lego, autotjes, knutselspullen etc.

Wat mag het schoencadeautje kosten?

De meeste ouders vinden dat de schoencadeautjes niet te groot moeten zijn. Het zijn kleine leuke cadeautjes tot bijvoorbeeld 15 euro waarbij een overduidelijke meerderheid kiest voor cadeautjes onder de 5 euro. Het schoen zetten moet namelijk wel leuk blijven, ook voor de meeste ouders. De echte “grotere” cadeau’s komen namelijk al op 5 december. De focus ligt daarom ook echt op de kleine cadeautjes voor in de schoenen.

Soms worden er natuurlijk toch wat duurdere cadeau’s gegeven maar dit zijn dan vaak ook “nuttige cadeautjes”, zoals pyjama’s, rugtassen en ondergoed.

Welke schoencadeautjes zijn het populairste?

De populairste schoencadeautjes zijn bijvoorbeeld knutselspullen, kleine dingetjes van de Action of de Hema en natuurlijk snoep en chocola. Ook worden Lego en Playmobil regelmatig genoemd als cadeautje.

Geschiedenis over het schoen zetten

Het schoen zetten komt oorspronkelijk uit de vijftiende eeuw. In deze periode zette arme mensen hun schoen in de kerk. De rijkere mensen stopten er dan vaak iets in. Een dag later (6 december) werden alle giften weer onderverdeeld onder de arme mensen.

Vindt je kind sinterklaas nog altijd spannend. lees dan nu onze andere blog om de omgang met spanning te verbeteren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant