Nu we de kerst achter ons hebben gelaten maken wij ons op voor oud en nieuw. Oud en nieuw wordt over het algemeen altijd gevierd in een gezelschap met lekkere oliebollen en wat te drinken. Om middernacht wordt er vuurwerk afgestoken en geproost met de vrienden/familie om het nieuwe jaar in te luiden. Dit jaar zal er helaas minder vuurwerk te zien zijn in verband met het landelijke vuurwerkverbod maar de lekkere oliebollen zijn er gelukkig nog wel!
De oorsprong van de oliebol
Voordat ik wat meer ga vertellen over het bakken van een overheerlijke oliebol ga ik je eerst wat meer vertellen over de oorsprong. Er bestaan namelijk meerdere theorieën over de oorsprong van de oliebol op oudejaarsavond. Zeer waarschijnlijk zijn oliebollen aan het eind van de middeleeuwen ontstaan om het einde van de katholieke vastenperiode te vieren. Een andere verklaring zou zijn dat deze mogelijk uit Portugal komen. Rond 1500 moesten alle joden Portugal verlaten tijdens de Spaanse Inquisitie. Velen van vluchten naar Nederland en namen hun eigen recepten mee.
In Portugal at men destijds al iets wat op de oliebol leek: oliekoeken met (gedroogde) zuidvruchten. De olie zou verwijzen naar de olie uit de eeuwig brandende lamp in de tempel van Jeruzalem. De Nederlanders vonden de Joodse oliekoeken een lekkernij. Op een schilderij uit 1652 zien we voor het eerst een oliebol zoals wij die kennen. Ze werden destijds in raapolie gebakken.
Oliebollen kopen of zelf bakken?
Oliebollen worden meestal gekocht in een oliebollenkraam, bij de supermarkt of bij de bakker. Zelf bakken komt steeds minder vaak voor. Zelf hebben wij thuis vroeger ook nooit oliebollen gebakken en vandaar ook mijn nieuwsgierigheid om het nu wel maar eens zelf te gaan doen. De geur is heerlijk maar het nadeel is dat deze dagen kan blijven hangen in je huis. Wellicht dat dat ook de reden is dat het zelf bakken van oliebollen steeds minder populair is geworden.
Het recept voor oliebollen
Het is weer bijna nieuwjaar en waar wij dan echt blij van worden is een heerlijke zelfgemaakte oliebol. Ik ga jullie nu wat meer vertellen hoe je de lekkerste oliebol gezellig zelf kunt maken.
Ingrediënten (voor 22 stuks)
- 10 gram fijne suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 2 gram zout
- 50 gram verse gist (of 3 zakjes droge gist)
- 250 ml. Melk
- 250 ml. Water (incl. scheutje bronwater)
- 4 eieren
- Krenten (indien gewenst, niet iedereen is daar een liefhebber van)
De bereidingswijze
- Als eerst doe je de bloem in een kom
- Maak een kuiltje in het midden van de kom en doe er de suiker en de vanillesuiker in
- Strooi het zout aan de buitenkant van de bloem (zout heeft namelijk invloed op de werking van de gist)
- Maak de melk en het water lauwwarm
- Met verse gist: Los de gist op in dat mengsel
- Met droge gist: doe de droge gist in de kom en meng het door de bloem
- Meng de lauwe melk beetje bij beetje, samen met de eierdooiers, door het deeg
- Klop het eiwit
- Spatel het eiwit voorzicht door het deeg
- Dek de kom af en laat het deeg gedurende 30 minuten rijzen op een warme plaats
- Voeg indien gewenst de krenten toe en dan is je deeg klaar voor gebruik
- Verwarm de olie voor tot 180 graden in een frituurpan of gewone grote pan
- Neem met twee eetlepels het deeg uit de kom
- Laat het deeg in de olie glijden, het vormt automatisch een bol
- Dit deeg is zo luchtig dat de oliebollen zelf omdraaien
- Als ze goudgeel gebakken zijn haal je ze uit de pan
- Laat uitdruppen op keukenpapier
Zo, nu zijn de oliebollen klaar en kan je er lekker van gaan genieten. Vooral als deze nog een beetje warm zijn vind ik ze persoonlijk het lekkerste. Sommige eten de oliebollen zonder poedersuiker maar ik vind deze zelf ook het lekkerste met poedersuiker.
Ik wens jullie allemaal een knallend, gezond en ook heel lekker nieuwjaar toe!