Bij veel mensen begint de kerstgedachte rond eind november al flink te kriebelen en wat dan uiteraard niet mag ontbreken is de kerstverlichting. De dozen met kerstballen komen van zolder, de mooiste kerstboom wordt uitgezocht en we struinen verschillende winkels af om nog wat nieuwe kerst versiersels te scoren. Vaak is het versieren van de kerstboom een gezellige gezinsactiviteit om de feestdagen in te luiden. Je zou het misschien niet verwachten maar er zijn veel verschillende soorten kerstverlichting.
Binnen of buiten kerstverlichting
Hier maken we als eerste onderscheid in en dat is eigenlijk puur uit veiligheid omdat je binnen kerstverlichting niet zomaar buiten op kan hangen. Waarom niet? Omdat de kans dat de verlichting nat wordt buiten veel groter is en daar is binnenverlichting niet voor gemaakt. Dit zal dan ook voor kortsluiting zorgen. Kijk dus goed naar de verpakking waarop zal staan of het binnen- of buitenverlichting is. Buitenverlichting heeft een waterdichte aansluiting waardoor deze wel nat kan worden maar dus geen kortsluiting veroorzaakt. Soms zit er ook een dikkere kabel aan waardoor je kan zien dat het om buitenverlichting gaat.
Kleur
Kerstverlichting komt in verschillende kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn warm en koud wat eigenlijk gelijk staat aan geel licht en wit licht. Als je al verlichting hebt is het verstandig even te kijken welke kleur dit heeft zodat je wel dezelfde kleur bij koopt. Het ziet er raar uit als de helft met warm (geel) licht versierd is en de ander helft met koud (wit) licht. Daarnaast is er ook nog gekleurde verlichting waar verschillende kleuren in zitten. Van blauw tot rood en van geel tot groen, oftewel alle kleuren van de regenboog.
Lengte
De lengte van de kerstverlichting is in veel gevallen ook belangrijk om rekening mee te houden. Zorg ervoor dat de volledige kerstboom verlicht kan worden want een half verlichte boom ziet er nu eenmaal minder mooi uit. Hoeveel lampjes je daarvoor nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van de hoogte en breedte van de boom. Als je het niet zeker weet kan je altijd met een touw rondom de boom lopen zoals je normaal met de verlichting zou doen. Daarna meet je de lengte van het touw op en weet je hoeveel meter je nodig hebt.
Soort kerstverlichting
Er zijn veel verschillende soorten verlichting maar de meest voorkomende zullen we nu kort benoemen.
Clusterverlichting
Clusterverlichting is een relatief nieuwe soort verlichting. Normale verlichting heeft per vaste afstand 1 lampje maar clusterverlichting heeft veel meer lampjes in diezelfde afstand. Of 1 lampje om de paar centimeter of meerder lampjes op ongeveer dezelfde afstand. Het is natuurlijk een kwestie van smaak maar met clusterverlichting heb je veel meer lampjes wat vaak een warme uitstraling geeft.
Gordijnverlichting
De naam zegt het eigenlijk al, het is een gordijn wat bestaat uit lampjes. Eigenlijk is het een vierkant met wat er uitziet als een hek van gaas alleen zit er bij ieder knoppunt een lampje. Dit zie je vaak in de tuin hangen aan bijvoorbeeld een heg. Het fijne is dat je met relatief weinig moeite een groot oppervlak kan versieren.
IJspegelverlichting
Dit is zo ongeveer de meest voorkomende kerstverlichting aan de gevel van een huis. De lampjes worden verticaal afgewisseld tussen lange en korte lengtes waardoor het op een rij ijspegels lijkt. Let er in dit geval wel goed op dat de verlichting geschikt is voor buiten zoals we eerder al vertelde om zo eventuele kortsluiting te voorkomen.
Lichtmantel
Dit zien we vooral terug in vlaggenmasten. Omdat er geen kerstboom is waar de lampjes in gehangen kunnen worden is de mantel op een speciale manier opgebouwd. De lampjes lopen verticaal en het geraamte loopt van bovenin smal naar onderin breed. Hierdoor heeft het de vorm van een kerstboom en geeft het een mooie sfeer als het donker is.
Kan je geen genoeg krijgen van kerst, bekijk dan nu ook onze blog over christmas fever.